Tekststijlen gebruiken

Een tekststijl is een hulpbron die de tekstkenmerken specificeert, zoals lettertype, lettergrootte, stijl, regelafstand, uitlijning, kleur en achtergrondkleur (vulling). Tekststijlen helpen je een consistente look toe te passen op alle tekst van een bestand. Als je een tekststijl wijzigt, worden alle objecten die deze stijl gebruiken in een keer geactualiseerd. Een tekststijl kan worden toegepast op objecten die gemaakt zijn met het gereedschap Tekst en op de tekstdelen van andere objecten zoals titelblokken, afmetingen en tekstballonnen.

Niet alle functies of gereedschappen kunnen gebruik maken van een tekststijl. Rekenbladen en ruimtes bijvoorbeeld hebben tekstcomponenten waarop je geen tekststijl kunt toepassen.

Een tekststijl kan deel uitmaken van een klasse. Dit zorgt ervoor dat alle items in dezelfde klasse, dezelfde stijl hebben. Op deze manier kan je bijvoorbeeld op een eenvoudige manier dezelfde tekststijl toewijzen aan alle maatlijnen. Zie Eigenschappen van klassen bewerken.

Vectorworks bevat bij de installatie reeds een aantal eenvoudige tekststijlen. Deze worden weergegeven in de keuzelijst Tekststijl in de Methodebalk van het gereedschap Tekst. Daarnaast is het mogelijk om eigen tekststijlen te creëren die je ook kunt delen met collega’s. Aangezien tekststijlen hulpbronnen zijn, kan je ze exporteren en importeren in een ander bestand, kopiëren tussen bestanden of ze delen met een werkgroep, alsook verwijderen en/of vervangen binnen hetzelfde document (zie Hulpbronnen verwijderen of vervangen). Meer informatie over het gebruiken van hulpbronnen op maat vind je in Gebruikers- en werkgroepbibliotheken creëren en Hulpbronnen gebruiken in je tekening.

Tekststijlen creëren

Je kan zelf tekststijlen aanmaken. Deze worden opgeslagen in het huidige bestand. Je kan ze ook exporteren naar andere bestanden of aan bibliotheken toevoegen.

Om een nieuwe tekststijl te creëren:

Voer één van onderstaande handelingen uit.

Selecteer in het menu van het Hulpbronnenpalet de optie Nieuwe hulpbron, selecteer Tekststijl en klik op Creëer. Of: kies '’Tekststijlen' als filteroptie in het Hulpbronnenbeheer en klik vervolgens op de knop Nieuwe tekststijl.

Selecteer het gereedschap Tekst in het palet Basisgereedschappen en kies de optie ‘Nieuw’ uit de lijst met Tekststijlen in de Methodebalk.

Het dialoogvenster ‘Creëer tekststijl’ wordt geopend. Stel hier de parameters in.

Selecteer Tekst > Opmaak tekst. Stel de parameters in en klik op Bewaar en geef de nieuwe stijl een naam. Zie Tekst opmaken.

Click to show/hide the parameters.Click to show/hide the parameters.

Veld

Omschrijving

Naam

Geef de tekststijl een naam.

Lettertype

Selecteer een lettertype uit de lijst of typ de eerste letter van het gewenste lettertype.

Grootte

Kies een tekstgrootte in functie van de gekozen eenheid: Punten, Millimeter of Inches.

Regelafstand

Selecteer aan de hand van de selectieknoppen een vooringestelde regelafstand of stel zelf een spatiëring in door de selectieknop Op maat aan te klikken en de puntwaarde in te vullen.

Stijl

Selecteer de gewenste stijlopties. Omtrek en Schaduw zijn enkel beschikbaar voor Mac.

Uitlijning

Selecteer het type Horizontale en Verticale uitlijning.

Kleur

Selecteer de kleur voor de tekst (zie ).

Om achter de tekst een achtergrondkleur te voorzien, selecteer je de optie Vulling en kies je een kleur. Indien uitgevinkt, wordt er geen achtergrondkleur gebruikt.

Voorvertoning

Je krijgt een voorvertoning van het lettertype, de grootte, de stijl, de kleur van de tekst en de eventuele vulling.

De nieuwe tekststijl wordt bij het bestand bewaard en in het Hulpbronnenpalet getoond. Tekststijlen verschijnen op de Methodebalk als het gereedschap Tekst actief is en op het Infopalet als er een tekstobject is geselecteerd.

Tekststijlen toepassen

Tekststijlen kan je vanuit verschillende locaties in Vectorworks toewijzen aan tekstobjecten en aan tekst in bepaalde andere objecten (zoals maatlijnen, tekstballonnen en andere aanduidingen).

Sleep de tekststijl vanuit het Hulpbronnenbeheer naar een object en laat de muisknop los.

Selecteer het hele tekstobject of een gedeelte ervan of selecteer een ander object dat tekststijlen gebruikt. Selecteer een Tekststijl in het Infopalet.

Wijs een tekststijl toe aan een klasse en ken de klasse toe aan het object.

Selecteer het hele tekstobject of een gedeelte ervan of selecteer een ander object dat tekststijlen gebruikt. Ga naar Tekst > Opmaak tekst en selecteer een Tekststijl in het dialoogvenster ‘Opmaak tekst’.

Zorg ervoor dat er niets geselecteerd is. Activeer het gereedschap Tekst en selecteer een Tekststijl in de Methodebalk. Hierdoor stel je de standaard tekststijl in die gebruikt zal worden bij het aanmaken van nieuwe objecten.

Andere kenmerken van tekststijlen

Niet alle objecten gebruiken de tekstkleur die je instelt in een tekststijl. Bijvoorbeeld:

Tekst, tekstballonnen en algemene opmerkingen gebruiken steeds de kleur van de tekststijl.

Maatlijnen en andere verwijzingen gebruiken de huidige lijnkleur.

Als de tekststijl van een object bepaald wordt door de klasse van het object, wordt de tekststijl weergegeven als <Tekststijl klasse>.

Tekst zonder stijl wordt in het veld Tekststijl aangeduid met <Zonder stijl>. <Zonder stijl> wordt ook weergegeven in geval van een tekst met tekststijl, wanneer je één van de tekststijlkenmerken verandert (als je bijvoorbeeld de lettergrootte vergroot van 16 punten naar 18 punten). Een tekst verliest ook zijn tekststijl als je <Zonder stijl> selecteert als tekststijl, maar de tekstkenmerken behoudt.

Als je tekst met tekststijl verplaatst naar een laag met een andere schaal, zal de tekst dienovereenkomstig verschaald worden. De tekst wordt hierna aangeduid als <Zonder stijl>. Pas de tekststijl opnieuw toe als je de originele lettergrootte wilt herstellen.

De kenmerken uitlijning, regelafstand en achtergrondkleur van een tekststijl worden enkel toegepast als het hele tekstobject is geselecteerd. Deze kenmerken worden genegeerd als je de tekststijl slechts op een gedeelte van het tekstobject toepast.

Bevat een tekstobject tekst in verschillende tekststijlen, dan wordt er in het Infopalet geen tekststijl aangeduid. De stukken tekst met tekststijl zullen nog steeds bijgewerkt worden als de tekststijl zelf gewijzigd wordt.

Tekststijlen bewerken

Als je een tekststijl wijzigt, worden alle objecten in het bestand die deze stijl gebruiken in één keer bijgewerkt.

Om een tekststijl te bewerken:

Of: klik in het Hulpbronnenbeheer met de rechtermuisknop op een hulpbron en selecteer het commando Bewerk in het contextmenu.

Het dialoogvenster ‘Tekststijl’ wordt geopend.

Pas de instellingen aan zoals beschreven in “Tekststijlen creëren” hierboven.

De definitie van de tekststijl en alle objecten in het bestand die deze tekststijl gebruiken, worden bijgewerkt.

Tekst bewerken